Bílá vína ročníku 2021 od Stanislava Charváta

Sympatický vinařský pár Charvátových jsme poprvé potkali předloni ve Velkých Žernosekách. Jejich vína si mě okamžitě získala svou čistotou, odrůdovostí a nekompromisní kvalitou. A především chutí a projevem, který se přesně trefil do mého vkusu. Loni jsme  se zastavili u Charvátových ve vinařství. Takže doma. Hrozny z vlastních vinohradů o rozloze asi půldruhého hektaru v tratích U Větřáku a Pod Plunary totiž zpracovávají a následně vína školí ve sklepení rodinného domu v Kloboukách u Brna.

Návštěva to byla naší vinou a vlivem naší rodinné konstelace „trochu“ nesoustředěná, hlučná a stresová. Ale odjížděla jsem s jistotou, že jsem se o rok dřív v Žernosekách nepletla – ve vinařství Charvát vznikají mimořádně dobrá vína ze zdravých hroznů, při jejich pěstování se myslí na životní prostředí, a postupem, který je mi nejbližší – spontánním kvašením, bez aditiv a bez drastické filtrace. To vše zároveň bez kompromisů v kvalitě, čistotě a chuti. Bylo to jasné už při ochutnávce nehotových vín ze sudů a starší vína, která jsme si odvezli domů, to jen potvrzují.

Mrkneme teď na čtyři z nich, jejichž pojítkem je barva, ročník a elegance.

Cuvée Plunary 2021 je tzv. field blend, tedy směs odrůd ze stejného vinohradu, tady jde pochopitelně o zmíněnou trať Pod Plunary. Odrůdy najdete na fotce zadní viněty. Víno má sytě zlatou barvu a moc pěknou vůni ovoce (meruňky, zelená jablka, limetky) s pěkným květinovým nádechem a fajn ryzlinkovým petrolejovým štychem. Chuť je přísně suchá s výraznou kyselinou, zároveň ale šťavnatá, energická, plná ovoce,  současně pěkně minerální až lehce slaná.

Je to víno přátelské, vyvážené a výborně pitné.

Chardonnay 2021 má sytě žlutou barvu a vůni zralých rynglí, květin, vanilky a toastu s máslem a pomerančovou marmeládou.  Vrstevnatá a šťavnatá chuť plná těch nejlepších předvánočních mandarinek a jemné kořenitosti působí plně a krémově, ale díky pěkné a výrazné kyselině působí živě a pikantně.

Je to parádní víno, elegantní, harmonické, lahodné.

Pinot Blanc 2021 má světlou studeně žlutou barvu a moc pěknou elegantní vůni broskví, rynglí, květin a ušlechtilého dřeva. Chuť je harmonická, přísně suchá, kyselina pevná, limetková dochuť je dlouhá. Chutí se táhne příjemná minerální linka s až lehce slaným závěrem.

Je to elegantní, silné a sebevědomé víno. A hlavně výborné!

Ryzlink vlašský 2021 má světle zlatou barvu a elegantní, jemně ovocnou vůni zralých hroznů, bílých broskví a bílého rybízu, příjemný kamenitý nádech. Ovocitá chuť je lehká, ale pevná, s pěknou citrusovou kyselinou a výrazným minerálním podtónem.

Výborně pitné, minerální víno.

Děkuji Charvátovým za moc příjemné posezení a těším se na další setkání. A samozřejmě na další ročníky jejich výborných vín. 🥂

Napsat komentář