Ročník 2019 Zdeny Čačíkové

Druhá vinná zastávka naší jihomoravské dovolené byla po sklepu Zuzky Bukovské opět ve vinařství pod taktovkou ženy. Asi každý čtenář tohoto blogu ví, že Zdenka Čačíková převzala vinařství po svém předčasně zesnulém muži Tomášovi. Shrnu-li hned v úvodu svůj dojem z jejích vín, pak se mi zdají učesanější, jemnější a jaksi úhlednější než vína Tomášova. Ale samozřejmě si vůbec nejsem jistá, zda tento dojem nepodporují 1) nové pohledné jemné viněty, 2) fakt, že jsme neochutnávali polotovary ve sklepě, ale hotová, už seriózní vína a 3) samotná osobnost vinařky. 😉

Buď jak buď, vína ročníku 2019 jsou moc dobrá, pozice nejčastěji otevíraných vín je u nás doma i nadále zcela zřejmá. Jsem dost indisponovaná rýmou, takže do žádných detailních popisů se nebudu pouštět, ostatně vína si vezeme i domů, kde bude na ně klid nerušený nudícími se dětmi.

Modrý Janek je tradičně minerální, slaný, lehce pepřový, ale současně jemný a elegantní.

Rulandské bílé je veselé, šťavnaté, lehce pitné, plné žlutého ovoce, melounu, s výraznější vanilkou po ležení v sudu.

Čačíkův Muškát moravský byl pro mě vždycky pojem, i tenhle se povedl. Má pěknou teplejší květinovo-ovocnou vůni trochu do čaje a přes téměř nulový obsah zbytkového cukru dělá nasládlý, mazlivý dojem. Jemné, okouzlující víno.

Rulandské šedé se mi líbilo hodně. Macerovalo se 15 hodin na slupkách, takže má lehce narůžovělou či měděnou barvu, lehce oxidativní vůni bylinkového výluhu, plnější, krémovou, vrstevnatou strukturu a dlouhou, pevnou chuť, maličko svíravou, ale harmonickou a skvěle pitnou.

Tramín červený má krásnou oranžovou barvu, veselou květinově-čajovou vůni a chuť tak šťavnatou a živou, až máte pocit, že pijete něco hrozně zdravého! Ale vlastně je to pravda, všechna vína působí zdravě, čistě. Nádech dřeva a jemně drhnoucí tříslo dotváří komplexnost tohoto Tramínu.

Moc mě bavila Frankovka, pěkně ovocná po lesních bobulích, sametová, veselá a živá, parádně pitné mladé červené. Cabernet Moravia je kořenitý, ostružinový, s lehkou animalitou, která evokuje uzené maso nebo slaninu.

Jsou to první letmé dojmy, navíc při dost roztříštěné pozornosti, takže při domácím přechutnání to pak může být jiné, ale tohle první setkání s ročníkem 2019 bylo velmi příjemné a zanechalo veskrze pozitivní dojem.

Děkujeme!

P. S.: A ještě přidávám pár fotek z procházky na Kobylí vrch k rozhledně, nebo spíš vyhlídce. Rozhled je odtud opravdu krásný.

Zanechat odpověď

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

Logo WordPress.com

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit /  Změnit )

Google photo

Komentujete pomocí vašeho Google účtu. Odhlásit /  Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit /  Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit /  Změnit )

Připojování k %s